چاپ        ارسال به دوست

مهم ترین رویدادهای تقویم نجومی سال ۱۴۰۳

مهم ترین رویدادهای تقویم نجومی سال ۱۴۰۳

مهم ترین رویدادهای تقویم نجومی سال ۱۴۰۳

علاقه‌مندان به رویدادهای نجومی در آسمان شب‌های نوروزی شانس رصد دنباله‌دار 12P/Pons-Brooks را خواهند داشت و این دنباله‌دار حتی با چشم غیر مسلح نیز قابل رصد خواهد بود.

 

ماه گرفتگی دوشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۳

ماه گرفتگی دوشنبه ۶ فروردین ۱۴۰۳ اولین پدیده تقویم نجومی سال جدید است، این پدیده در ایران قابل مشاهده نخواهد بود. این ماه گرفتگی از نوع نیم سایه بوده و در ساعت ۴ و ۵۳ دقیقه صبح به وقت جهانی شروع می‌شود و در ساعت ۹ و ۳۲ دقیقه نیز به پایان می‌رسد.

 

خورشیدگرفتگی کامل ۲۰ فروردین ۱۴۰۳

پدیده خورشیدگرفتگی کامل روز دوشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۳ رخ خواهد داد، اما از آسمان ایران نمی‌توان آن را رصد کرد. البته ساکنان کشورهای آمریکا و بخش‌هایی از کانادا می‌توانند خورشید گرفتگی کامل را رصد کرده و ساکنان قاره آمریکا و اقیانوس‌های اطلس و آرام نیز می‌توانند گرفتگی جزئی را مشاهده کنند. این خورشید گرفتگی در ساعت ۱۵ و ۴۲ دقیقه به وقت گرینویچ شروع می‌شود و در ساعت ۲۰ و ۵۲ دقیقه نیز به پایان می‌رسد.

 

دنباله‌دار هالی ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

علاقه‌مندان می‌توانند در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ اوج بارش شهابی اتادلوی از دنباله‌دار معروف هالی را رصد کنند. هلال کوچک صبحگاهی و عدم حضور نور ماه باعث می‌شود تا بتوان طی شب تا بامداد به‌خوبی این بارش را مشاهده کرد.

 

بارش شهابی برساوشی ۲۳ مرداد ۱۴۰۳

روز سه شنبه 23 مرداد 1403 می‌توان اوج بارش شهابی برساوشی با 100 شهاب در ساعت را مشاهده کرد. آذرگوی‌های رنگین و درخشان از ویژگی‌های این بارش محسوب می‌شود. همچنین این بارش شهابی از دنباله‌دار سوئیفت تاتل 109P به‌وجود می‌آید. ضمن این‌که ماه در تربیع اول کمی در مشاهده شهاب‌های کم نور این بارش مزاحمت ایجاد خواهد کرد.

 

همنشینی مریخ و مشتری در ۲۴ مرداد

همنشینی مریخ و مشتری یکی از هفت هم‌نشینی برتر تا سال ۲۰۴۰ میلادی محسوب می‌شود. همنشینی خاص سیاره مریخ و مشتری با جدایی ۰.۳۱ درجه در شبانگاه چهارشنبه ۲۴ مرداد اتفاق خواهد افتاد. با توجه به این‌که این همنشینی جزو ۷ همنشینی برتر تا سال ۲۰۴۰ میلادی بوده، رصد و ثبت تصویر از آن بسیار حائز اهمیت است. این پدیده دقایقی پس از نیمه شب و در بامداد پنجشنبه ۲۵ مرداد قابل رصد خواهد بود.

 

رصد دنباله‌دار اطلس ۷ شهریور ۱۴۰۳

علاقه‌مندان ۳۰ روز پس از حضیض خورشیدی در تاریخ ۷ شهریور ۱۴۰۳ می‌توانند احتمالا با چشمان غیر مسلح دنباله دار اطلس را مشاهده کنند.

 

ماه گرفتگی چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳

دومین ماه گرفتگی سال ۱۴۰۳ از نوع جزئی بوده و ساکنان آمریکای شمالی و جنوبی، اروپا و آفریقا و بخش‌هایی از آسیا از جمله ایران می‌توانند در بامداد چهارشنبه ۲۸ شهریور آن را مشاهده کنند.این ماه گرفتگی در ساعت ۵ و ۴۳ دقیقه صبح چهارشنبه ۲۸ شهریور شروع می‌شود، اما دقایقی پس از آن ماه در افق غرب غروب می‌کند که به همین دلیل این گرفتگی با کیفیت نخواهد بود؛ اما ساکنان نیمه غربی ایران شرایط بهتری برای رصد این ماه گرفتگی جزئی خواهند داشت.

 

ابرماه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳

نخستین و بزرگترین ابرماه سال ۱۴۰۲ در شامگاه ۲۷ شهریور از افق شرق طلوع و در بامداد چهارشنبه ۲۸ شهریور غروب می‌کند که در طول شب می‌توان بزرگترین ماه کامل سال جدید را مشاهده کرد. همچنین در ساعت ۶ و ۴ دقیقه بامداد چهارشنبه ۲۸ شهریور ماه در وضعیت بدر یا ماه کامل قرار می‌گیرد و به همین دلیل در این ساعت بهترین شرایط برای تماشا و ثبت عکس فراهم خواهد شد.

 

دومین خورشیدگرفتگی چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۳

دومین خورشیدگرفتگی سال ۱۴۰۳ که از نوع حلقوی است در روز چهارشنبه ۱۱ مهر رخ خواهد داد. البته این رویداد از آسمان ایران قابل مشاهده نیست و ساکنان کشور ایسلند و قسمت‌های زیادی از آمریکای جنوبی، جنوب شیلی و آرژانتین، اقیانوس‌های آرام و اطلس می‌توانند آن را رصد کنند. این گرفتگی ساعت ۱۵:۴۳ به وقت جهانی به شکل جزئی شروع می‌شود.

دومین و آخرین ابرماه سال در ۲۶ مهر ۱۴۰۳

در شامگاه پنجشنبه ۲۶ مهر دومین و آخرین ابرماه از افق شرق طلوع می‌کند و در ساعت ۱۴:۵۶ نیز به اوج خود خواهد رسید.

 

بارش شهابی جباری در یکشنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۳

روز یکشنبه ۲۹ مهر نیز بارش شهابی جباری به اوج خود خواهد رسید. البته نور زیاد ماه کامل باعث خواهد شد تا رصد این بارش شهابی بسیار دشوار باشد. علاوه بر این، بارش شهابی اسدی نیز به‌دلیل تعداد شهاب کم و وجود نور زیاد ماه در سال ۱۴۰۳ قابل مشاهده نخواهد بود.

 

بارش شهابی جوزایی در یکشنبه ۲۵ آذر

بارش شهابی جوزایی نیز با وجود ۱۵۰ شهاب در ساعت با ماه کامل مواجه خواهد شد و به همین دلیل نمی‌توان آن را به خوبی رصد کرد.

 

بارش شهابی کوادرانتی جمعه ۱۴ دی

بارش شهابی کوادرانتی که یکی از بارش های شهابی سالانه مناسب با ۱۱۱ شهاب در ساعت است طی بامداد جمعه ۱۴ دی رخ خواهد داشت. با توجه به این‌که در این تاریخ هلال ماه کوچک است، فرصت مناسبی برای مشاهده شهاب‌های این بارش فراهم خواهد شد.

 

 

منابع:

https://gadgetnews.net/843581/astronomical-calendar-1403

https://sahebkhabar.ir/news/65814383


١٧:١٩ - 1403/01/14    /    شماره : ٥٤٨١    /    تعداد نمایش : ١٠١



خروج