رصدخانه مکانی است که برای رصد رویدادهای زمینی، دریایی یا آسمانی استفاده می شود. نجوم، اقلیم شناسی/ هواشناسی، ژئوفیزیک، اقیانوس شناسی و آتشفشان شناسی نمونه هایی از رشته هایی هستند که رصدخانه هایی برای آنها ساخته شده است. رصدخانه های زمینی، واقع در سطح زمین، برای انجام مشاهدات در بخش های رادیویی و نور مرئی طیف الکترومغناطیسی استفاده می شوند. بیشتر تلسکوپ‌های نوری در یک گنبد یا ساختار مشابه قرار می‌گیرند تا از ابزارهای ظریف در برابر عناصر محافظت کنند. گنبدهای تلسکوپ دارای شکاف یا منفذ دیگری در سقف هستند که می توان آن را در حین رصد باز کرد و در صورت عدم استفاده از تلسکوپ بسته نگه داشت. در بیشتر موارد، کل قسمت بالایی گنبد تلسکوپ را می توان چرخاند تا بتوان بخش های مختلف آسمان شب را مشاهده کرد. 

برای تلسکوپ های نوری، بیشتر رصدخانه های زمینی دور از مراکز اصلی جمعیت قرار دارند تا از اثرات آلودگی نوری جلوگیری کنند. مکان‌های ایده‌آل برای رصدخانه‌های مدرن، مکان‌هایی هستند که دارای آسمان تاریک، درصد زیادی از شب‌های صاف در سال، هوای خشک و در ارتفاعات بالا هستند. در ارتفاعات، اتمسفر زمین نازک‌تر است، در نتیجه اثرات تلاطم جوی به حداقل می‌رسد و بنابراین «دیدن» نجومی بهتری حاصل می‌شود.

نوع دیگر تلسکوپ ها، تلسکوپ های رادیویی اند که برای استفاده در زمینه نجوم رادیویی برای رصد جهان در بخش رادیویی طیف الکترومغناطیسی ساخته شدند. چنین ابزاری یا مجموعه ای از ابزارها با امکانات پشتیبانی مانند مراکز کنترل، مسکن بازدیدکنندگان، مراکز کاهش داده و/یا امکانات نگهداری، رصدخانه های رادیویی نامیده می شوند. رصدخانه های رادیویی به طور مشابه دور از مراکز اصلی جمعیت قرار دارند تا از تداخل الکترومغناطیسی از رادیو، تلویزیون، رادار و سایر دستگاه های ساطع کننده جلوگیری کنند، اما برخلاف رصدخانه های نوری، رصدخانه های رادیویی را می توان در دره ها برای محافظت بیشتر قرار داد. 

در حال حاضر فقط رصدخانه اپتیکی (نوری)، در دانشگاه یاسوج وجود دارد. با راه اندازی مجدد و توسعه این مرکز، علاوه بر انجام پروژه های تحقیقاتی تخصصی و مرتبط، می توان با تشکیل انجمن های نجوم آماتوری و حرفه ای، برگزاری دوره های آموزشی، فرهنگی، پژوهشی برای عموم مردم، راه اندازی المپیاد نجوم در دانشگاه و استعدادیابی دانش آموزان و دانشجویان، پل ارتباطی مناسبی بین دانش آموزان و دانشگاه برقرار کرد و سپس با پتانسیل سنجی، برگزاری همایش های ملی و بین المللی مرتبط، پای محققین، پژوهشگران و اساتید مختلف را به دانشگاه باز نمود و به معرفی و توسعه هر چه بهتر دانشگاه و استان پرداخت. تمامی این تلاش ها (برگزاری اردوها، دوره ها و ... ) برای توسعه می تواند برای دانشگاه نیز درآمد زایی هم داشته باشد.

این رصدخانه،  اولین رصدخانه استان کهگیلویه و بویراحمد است و در دانشگاه یاسوج با هدف ترویج و توسعه علمی نجوم این استان و استفاده دانشجویان و دانش آموزان جهت انجام پروژه های آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی راه اندازی گردیده است.

 

رصدخانه دانشگاه به یک تلسکوپ 14اینچ از نوع (Meade 14-Inch LX200-ACF (f/10)) مجهز است. 

این تلسکوپ دارای پوشش‌های انتقال فوق‌العاده بالا، گیرنده GPS ، آینه اصلی بزرگ، جعبه دستی AutoStar II دارای کاتالوگ 145000 منبع (ستاره، سیاره، سحابی و غیره)، درایو هوشمند با تصحیح خطای دوره‌ای دائمی (PPEC) و فناوری ثبت شده Level North ، سیستم تراز (LNT)، است.  

امکانات اضافی عبارتند از: منظره یاب 8X50، نرم افزار مجموعه  AutoStar، سه پایه میدان غول پیکر با ارتفاع متغیر، یک مورب 1.25 اینچی و چشمی 26 میلی متری سری4000.

رصد خانه همچنین دارای گنبد و اتاقک گنبد دو جداره با بدنه اصلی از جنس آلومینیوم با کیفیت است. گنبد موجود دوموتوره، مجهز به سیستم کنترل، با قابلیت پرخش 360 درجه ای، دارای دریچه رصد با ارتفاع 90 درجه، دریچه زیر ارتفاع 15 درجه ای است.

تلسکوپ موجود دیگر، تلسکوپ 8 اینچ دابسونی اسکای واچر، لوله جمع شونده موتور گو تو است (Sky-Watcher 6 inch GoTo). این تلسکوپ هم برای رصد اجرام آسمانی به خصوص سیارات، سحابی‌ها و خوشه‌های ستاره ای (با میدان دید باز) مناسب به نظر می‌رسد.